Oldal kiválasztása
{„dynamic”:true,”content”:”post_title”,”settings”:{„before”:”

„,”after”:”

„}}

A PR kampányok külföldön már jó ideje részesei a vállalatok marketing tevékenységének, és nem ritka, hogy igen nagy sikerrel járnak. Ebben a bejegyzésben bemutatunk néhányat a legjobban sikerült kampányok közül.

Evenich András

2019. júl. 24. |

Go Red for Woman

Az American Heart Association 2004-ben indította azt a kampányát, mely a nőket célozta, s a különféle szívbetegségek és sztrókkal összefüggő halálozások visszaszorítását tűzte ki célul. A projekt kifejezetten a nőkre irányult, mivel korábban minden egészségvédelmi és megelőző program a férfiakat helyezte előtérbe.

A kezdeményezés ikonjául a vörös ruhát választották, ezután számos helyi és országos celebritás tűnt fel piros dresszben a különféle eseményeken. A média imádta a dolgot, s a résztvevő sztárok a saját közösségi média csatornáikon is ingyen terjesztették az üzeneteket.

A kampány során az American Heart Association több, mint 60 millió amerikai dolláros adományt kapott magánszemélyektől és vállalatoktól, s jelentősen csökkent a kapcsolódó halálozások száma. A projekt még most is fut, s a 2004-es indulás óta egyes számítások szerint minden nap 293 ember életét mentették fel a figyelemfelhívással és prevencióval. Ezzel a Go Red for Woman számít az egészséggel kapcsolatos PR kampányok egyik legjobbjának.

Dove Valódi szépség

Az Unileverhez tartozó Dove szépségápolási márka is 2004-ben találta ki a Real Beauty nevű kampányát, miután egy felmérésben csupán a nők 2%-a tartotta magát szépnek. A vállalat a kezdeményezésével próbált küzdeni a médiában kialakult sztereotípiák ellen, s a marketing központjában valódi nőket állított a modellek helyett.

A Dove a Real Beauty promócióban részt vevő hölgyeket olyan helyekre is eljuttatta, mint az Amerikában hatalmas népszerűségnek örvendő Oprah Winfrey Show vagy Ellen DeGEneres Show, amely felrobbantotta a piacot. Az ötlet bevált, a cég éves átlagbevétele 2,5 millió dollárról 4 millió dollárra nőtt.

Red Bull Stratos

A Red Bull igazi marketing nagyágyú, a PR kampányok közül számos híres projekt kötődik a nevükhöz. 2012-ben például azt találták ki, hogy az ausztrál Felix Baumgartnert 39 kilométer magasságba viszik fel egy kapszulában, hogy onnan kiugorva megdöntse a szabadesés világrekordját.

Az extrém sportoló az esés során 1342,8 kilométer/órás zuhanással átlépte a hangsebességet, ő ugrott az eddigi legmagasabbról, és számos más rekordot is megdöntött. A PR kampányok ilyen extrém példája meghozta a sikert, a Red Bull eladásai 7%-kal emelkedtek a következő fél év során, elérve az 1,6 milliárd dollárt. A cég még évekkel később is felhasználta az eseményt a marketingjében, s Felix Baumgartner azóta is promóciós résztvevője minden extrém rendezvénynek.

Carlsberg Best poster in the world

A Carlsberg sörgyártó szintén híres a kreatív és jópofa kampányairól, és a Probably the Best Beer in the World szlogenjéről. 2015-ben ezt a mondatot kombinálta a poster (plakát) szóval, s megalkotta a lehető legegyszerűbb hirdetést.

Londonban került ki a plakát egy nagy forgalmú helyen, amelyen semmi más nem volt, mint a brandre jellemző mély zöld szín, és a Probably the best poster in the world felirat. A plakát alatt azonban helyet kapott egy sörcsap, amelyből az érdeklődők ingyen csapolhatták maguknak a Carlsberg sört.

A promóció bejött, az emberek felkapták a #probablythebest hashtaget, és már az első nap 3 millió említést ért el Twitteren.

Ghost Busters Waterloo

2016-ban jelent meg a Szellemírtók című film, mely az eredeti, 1984-es történet újra alkotása volt. A készítők egy marketingkampánnyal készültek a bemutatóra, amely azért tűnt ki a PR kampányok közül, mert először használta ki teljes erejével az Instagramot.

A promóció során a filmben látható mályvacukor emberke fejét beásták a londoni Waterloo metróállomás előtti téren, olyan érzetet keltve, mintha épp ki akarna törni a járólapok közül. Az emberek imádták, számos szelfit lőttek vele, amit aztán feltettek az Instagramra a megfelelő hashtaggel.

A közösségi médiának hála még az is hallotta a filmbemutatóról, aki addig a Szellemírtók című filmre csak nosztalgiával gondolt.

Szerző

Evenich András

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.

Lorem Ipsum
Ide jön a rövid leírás Bejegyzés kis cím
Share This