Oldal kiválasztása
{„dynamic”:true,”content”:”post_title”,”settings”:{„before”:”

„,”after”:”

„}}

Számos olyan feladat van, ami nem PR, de az emberek többsége mégis annak hiszi. Érdemes tisztázni a különbséget, mert a PR-nek is megvan a maga jól elkülönített feladata, s ezt nem szabad összekeverni más teendőkkel. Ez a bejegyzés bemutatja, mely feladatok tartoznak a PR alá, s melyek nem.

Evenich András

2019. júl. 23. |

A PR szoros kapcsolatban van a marketinggel, online marketinggel, s ezen belül a keresőoptimalizálással. Ezek a feladatok egymást egészítik ki, s felhasználják a társterületek eredményeit és munkáját. Az online marketingnek ugyanúgy célja a vállalat brandjének és hitelességének ápolása, mint a PR-nek, mégis teljesen más eszközök állnak rendelkezésükre.

Hogy megértsük, miként válnak el egymástól a feladatok, meg kell nézni, mi az, ami nem PR feladatnak számít.

Ami nem PR

A hirdetések a vállalat olyan tevékenységei, melyek egyirányúak, nehezen mérhetők, és egyáltalán nem tartoznak a PR alá. Bár az online hirdetések eredménye jobban mérhető, mint a klasszikus megoldásoké, még mindig egyirányú kommunikációnak számítanak, melyek nem építenek a célzott személyek reakciójára.

Az értékesítés gyakran támaszkodik olyan PR eszközökre, melyek kiválóan alátámasztják az eladást az adataikkal. Ezek a sajtóközlemények, adatok és brossúrák hitelesebbé teszik az értékesítők ajánlatát, de az értékesítés mindenképpen külön feladatkör. Ha nálad ezeket a feladatokat mind te, vagy egy kijelölt munkatársad végzi, akkor tudnia kell hátrébb lépni egy lépést, hogy átlátva a helyzetet a megfelelő eszközöket válassza.

Szintén nem PR feladat a promóciók kezelése, melyeknek fő célja, hogy a vállalkozásod egy adott termékét vagy szolgáltatását rövid időre felfuttassák. Ez a marketinghez tartozik, s semmi köze a klasszikus vagy SEO PR-hez. A marketing viszont csak a termékek vásárlókhoz történő eljuttatásáról kell, hogy szóljon!

A PR és a marketing kapcsolata

A PR-nek a marketinghez van a legtöbb kapcsolódása, mivel mindkét terület emberekkel foglalkozik, s a tömegek megértése nagyban elősegíti a céljaikat. Vannak azonban jelentős különbségek is, így a fő cél is ide tartozik. A marketing elsődlegesen az eladások növeléséért felelős, ezért szólítja meg az embereket. A PR fő célja viszont a hitelesség és a reputáció építése, mely természetesen visszahat az eladásokra is.

A marketing olyan embereket is megpróbál elérni, akik még sohasem hallottak a vállalkozásodról. Ha ők már elköteleződnek, akkor a PR feladata ennek a hűségnek a megtartása, s minél erősebbé tétele. A marketing eszközöket az emberek sokszor gyanakodva fogadják, hiszen tudják, hogy ezek egyetlen célja a vásárlóvá tétel, még több pénz elköltése. A PR eszközök viszont nem ilyen direktek, hanem a cikkekkel, közleményekkel és média influencerekkel lassan, de folyamatosan hatolnak be a vásárlók tudatalattijába.

A marketing számokkal is mérhető. Főbb jellemzője a ROI (befektetésarányos megtérülés), ahol kiszámolható a marketingre elkölthető pénzösszegek miatt megnőtt bevétel, ezek aránya, és a megtérülés. A PR-nél nincs ilyen mérőszám, hiszen a reputációmenedzsment, a tekintély fenntartása nem pénzben kifejezhető, mégsem működhet nélkülük a vállalkozásod.

Szintén eltérés van az időbeliségben, ahol a marketing egy rövidtávú dolog, cselekményekkel, a közönség ezekre adott válaszával, és az eredmények értékelésével. A PR viszont hosszútávú, s a bele fektetett erőforrások a vállalat jövőjét határozzák meg. Egyik területet sem nélkülözheti egy működő vállalat, a marketing szükséges a mindennapi működéshez és eladáshoz, viszont az elrontott PR a jövő eladásait és a vállalat létét fenyegetik.

Vállalkozóként neked kell egyensúlyt találnod a különböző feladatok között, s gondot kell viselned a marketingre, a klasszikus PR-re, a keresőoptimalizálásra, és annak PR-jére. Ezek együtt fogják kialakítani szakmai tekintélyed, hitelességed, melyek alapvető hatással vannak az eladásaidra.

A 21. századi online jelenlét minden részterület munkáját igényli, s egy egészséges mixet kell kialakítani minden vállalkozás számára. Győződj meg arról te is, hogy vállalkozásod a fenti feladatok egyikét sem hagyja elsikkadni, így hosszú távon is biztosítva lesznek elköteleződött vásárlóid!

Szerző

Evenich András

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.

Share This