Oldal kiválasztása
{„dynamic”:true,”content”:”post_title”,”settings”:{„before”:”

„,”after”:”

„}}

Egy jól megtervezett PR kampány sokrétű, és számos előnyt ad. Sokkal többet jelent, mint egy link egy weboldalról, sőt, maga a kampány is jelentős mértékben befolyásolja az adott link erejét. Ez a cikk bemutatja, hogy milyen előnyöket kapsz a hasonló akciók során.

Evenich András

2019. júl. 16. |

A modern PR kampányok során a digitális ügynökségnek vagy keresőoptimalizálási vállalatnak fel kell használnia a klasszikus PR szakma alapelveit, miközben ki kell egészítenie ezt a tudásanyagot a SEO alapjaival is. A két területet együtt használva minden korábbinál jobb lehetőségeid adódnak, hogy vállalkozásod reputációját felépítsd, erősítsd a szakértői státuszod vagy növeld a márkaneved ismertségét.

Brand ismertségének növelése

Induló vállalkozásként el kell helyezned a márkaneved a piacon, majd később folyamatosan törekedned kell az új vásárlók elérésére, a meglévő ismertséged fenntartására. Ez egy hosszan tartó folyamat, melyet kiválóan támogatnak a PR kampányok.

A fő célod, hogy a közönséged ne csak megismerjen, de beszéljen is rólad. A közösségi média kiváló felület erre, ahol viszonylag kis összegekből is nagy eredményeket érhetsz el a lájkok és megosztások segítségével.

Nem szabad figyelmen kívül hagynod a márkaépítést, hiszen ez az egyik legerősebb eszköz, mellyel elköteleződést építhetsz ki. A márkahű emberek nagy része azért fogja vásárolni a termékeid, mert jó emlékeket és érzéseket társít hozzád, s nem azért, mert egyfolytában reklámozol. Sőt, míg a reklámok nagy részét az emberek elutasítják, addig a PR kampányok jellemzően olyan eszközökön folynak, melynek hitelessége nem kérdéses az emberek számára. Ide tartozik a közösségi média, az ismerőseik ajánlása, de az online újságok felülete is.

Szakértelem felépítése

A brandépítéssel együtt kell elérned a szakértői státuszt, ekkor egy adott problémára vagy feladatra te jelented az ideális megoldást a vásárlók szemében. Itt is nagy szerepet játszanak a PR cikkek, melyek magazinszerű felépítésükkel egy-egy hétköznapi életeseménnyel foglalkoznak. Teszik ezt ráadásul olyan hitelesen, hogy az olvasók élvezettel olvassák végig a cikket, s a benne tálalt megoldást örömmel is veszik. Eltűnik így a klasszikus hirdetések tolakodása, s a hasznosság érzése és az elégedettség lép a helyébe az emberek részéről.

A szakértelmed ráadásul ugyanúgy rögzül az olvasók fejében, mint a márkaneved. Amikor legközelebb találkoznak a cikkben tárgyalt problémával, emlékezni fognak a megoldásodra, s felkeresnek. Ez a beágyazódás az, ami akkor is segít, ha a márkanevedre nem emlékeznek pontosan, a keresők világában ugyanis már ki lehet deríteni az elérhetőségeid.

A PR kampány és a SEO

A keresők világával el is érkeztünk a SEO világába, mely szervesen kapcsolódik a PR kampány témájához. A PR cikkek elhelyezésével teljesül az egyik fő keresőoptimalizálási cél, a vállalkozásod és a weboldalad linket kap egy nagy megbízhatóságú portálról. A Google feldolgozza a linked, s erősödik a pozíciód a találati listákon.
A modern PR azonban már ennél több, hiszen a Google is fejlődik, és már nem csak a linkek számát figyeli. A mennyiségi szemléletet már rég felváltotta a minőség, ez vonatkozik a téged hivatkozó weboldalra, de a rajta elhelyezett PR cikkre is.

Egy szponzorált bejegyzés csak akkor lesz igazán hatásos, ha a tartalma szorosan kapcsolódik az általad nyújtott szolgáltatáshoz. A Google elemzi a tartalmat, logikai összefüggéseket és tartalmi egyezést kutat, s ha ilyeneket talál, akkor felminősíti a linked környezetét. Jobb minőségű szövegből pedig a benne foglalt link is erősebbnek számít, mint a csak úgy véletlenszerűen kihelyezett cikkekből.

A PR kampány emellett másképp is erősíti a SEO-t. Mivel a Google nézi az interneten fellelhető brand említéseket, így a PR cikk hatására beindult társalgás és említések is megdobják a keresőoptimalizálási eredményeket. A jól megírt cikk pedig emeli az oldalon eltöltött időt és az átkattintások számát, melyeket a Google ismét csak minőségi faktoroknak tart. Ezek szintén növelik az elhelyezett link erejét.

Jól látható tehát, hogy a PR kampány feladata fontos: növeli a márkaneved beágyazódottságát, emeli a reputációd, kialakítja a szakértői státuszod és döntő befolyással van a keresőoptimalizálási erőfeszítéseidre. Az online marketinged pedig ma már nem lehet teljes egyik összetevő nélkül sem.

Szerző

Evenich András

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.

Share This